På egen hand – Västerhavsveckan hela året

Här fyller vi på med tips efter hand, så håll ögonen öppna. I menyn kan du också välja vad som tipsas om i respektive kommun.

UPPTÄCKTSFÄRD MED VÄSTERHAVSVECKANS ARTBINGO

Det är inte alltid lätt att veta vad som finns vid strandkanten eller i vattnet. Med lite hjälp av våra artbingon kan du hitta nya arter som du inte ens visste fanns. Här har vi samlat artbingon för olika miljöer – våra egna skräpbingo, algbingo, fågelbingo, fjärilsbingo, blomsterbingo och havsbingo. Klicka på texten så öppnas bingot på en ny sida.

Algbingo

Strandbingo

Blomsterbingo

Fågelbingo

Barnbingo

Strandstädarbingo

Här kan du också hitta Naturskyddsföreningens artbingo för din badplats

UPPTÄCK LIVET VID STRANDKANTEN

Nära strandkanten kan du hitta många olika arter som döljer sig i sjögräs och tångruskor. Tångräka, strandkrabba, havsborstmask… Ett sätt är att snorkla eller titta genom en vattenkikare.

VATTENKIKARE OCH HÅV
Om du vill göra din egen vattenkikare och håv finns många tips på nätet. Vi tipsar om Naturskyddsföreningens sida Så fixar du vattenkikare och håv

SNORKELLEDER

VÄSTERHAVSVECKAN DIGITALT

Besök vår youtubekanal för filmer, föreläsningar, lifestreming mm.

Västerhavsveckans youtube

VANDRA OCH CYKLA

Västkuststiftelsen tipsar om vandringsslingor i naturreservaten som du kan göra på egen hand här

UPPTÄCK KUSTEN GENOM STRANDSTÄDNING

Ta med familjen eller en kompis och åk ut till en strand. Tyvärr finns det strandskräp överallt längs vår kust, och ni kommer hitta både smått skräp och större föremål. Mycketav skräpet transporteras hit utifrån med havsströmmarna – men en hel del har sitt ursprung i Sverige. Glöm inte att ta med arbetshandskar, sopsäckar och fika. Rapportera sedan din insats på www.Strandstädarkartan.se eller i appen som finns att ladda ner på bit.ly/2TPyOpx för Android eller på apple.co/39CJXke för iPhone.

Det är absolut OK att strandstäda i Coronatider, och till och med bra att vistas utomhus, men tänk på att hålla avstånd och tvätta händerna eller använd handsprit innan fikat.

En egen kolonilott i havet