vastehavsveckan_hsrabba_barn Håll Sverige Rent på Västerhavsveckan

Håll Sverige Rent samarbetar med flera organisationer för att minska nedskräpningen i havet. För att kunna fortsätta njuta av det goda från havet så måste det vara rent.

De allra flesta har nog sett hur mycket skräp och plast det finns i havet. Men alla vet inte hur illa det är. Varje år fylls haven på med cirka tio miljoner ton skräp. Fortsätter vi på samma sätt kommer det år 2050 finnas mer plast än fisk i havet – och det mesta  kommer från land. Med vindar, regnvatten, floder och snödumpning förs skräpet till havs.

Enligt en studie 2014 från Eunomia kommer 80 procent av det skräp som hamnar i havet från land. Det betyder att det faktiskt är du och jag, ja alla i hela samhället som bidrar till nedskräpningen. Men det är också vi som kan göra skillnad. Genom att slänga ditt skräp på rätt ställe, sorterat i rätt skräpfraktioner – till exempel papper, plast och glas, så kan du göra en stor insats för miljön och mot marin nedskräpning.

Under Västerhavsveckan strandstäder flera organisationer inom strandstädarprojektet.

Så är det också med skräp – har man väl plockat ett, så ser man det överallt! Att plocka skräp är ett bra sätt att bli medveten, att få insikt om hur det faktiskt är och att påverka till det bättre.

Våra aktiviteter under Västerhavsveckan:

Seminarium och skräpplockning på Käringön

 

Information:

www.hsr.se