hallevangarenHalle – Vagnaren – Genom vresig urskog till hänförande utsikt


Halle-Vagnaren bjuder på varierande natur, men främst en urskogslik tallskog med över 300 år gamla tallar och hänförande utsikt över skärgården. På väg upp till toppen går vi genom en skog som under 2019 besöktes av en tromb, här ser vi resultat av naturens krafter. Från toppen, belägen 120 m.ö.h, se man vid klart väder ser man topparna på Lifjäll och Gausta i Norge.  Vi ser även ut över två marina nationalparker, Kosterhavets och Hvaleröarnas.
Vänder man blicken inöver land ser man även där över till Norge och Bohusläns högsta topp Björnerödspiggan på Löveråsfjället. Vandringen fortsätter ner mot den vackra Vagnsjön i sin dal med lövskog och kulturhistoriska spår.

Vandringens längd är 4-6 km i bitvis krävande terräng och tar 3-4 timmar, men vi tar det försiktigt och anpassar hastigheten efter gruppen. Ta med matsäck så tar vi en paus när vi  kommer upp på toppen. Under vandringen kommer vi att berätta om traktens kulturhistoria och den intressanta mätpunkt som finns på en pelare på toppen och som ingår i ett mätsystem med höga punkter. Vi ser också på växter och djur som vi träffar på.

Vandringen arrangeras av Västkuststiftelsen. Samarrangemang med Västerhavsveckan.

Information:

Tid: Lördag 14 augusti kl 10.00-14.00
Samlingplats:  Parkeringen till naturreservatet.
https://goo.gl/maps/wXJKm4bezGt
Guide: Ingela Skärström, 0705-81 57 23
Svårighetsgrad: Medel
Föranmälan: via telefon 0705-81 57 23. Max 10 deltagare.
Tema: kultur/historia

Folder om Halle – Vagnarens reservat kan laddas ner här