Världens vackraste skärgård

Den ideella föreningen Världens Vackraste Skärgård bildades 2012 med den grundläggande ambitionen att ta sig an den marina nedskräpningen i skärgården utanför Fjällbacka.

Varje år flyter 1000-tals kubikmeter skräp iland längst Bohuskusten. Olika havsströmmar gör att marint avfall från hela världen hamnar här. Skärgården utanför Fjällbacka och grannorterna har flest öar på Västkusten och fungerar som ett filter och det mesta av skräpet fastnar på öarna.

När projektet Världens Vackraste Skärgård Startade hade ingen städat på öarna på nästan 20 år. Det såg fruktansvärt ut och uppgiften verkade övermäktig.Vissa öar ville man inte längre gå iland på.

 

 

VVS bygger på att fadderfamiljer adopterar en ö, ofta familjens favoritö sedan decennier. De ligger en stolthet i att hålla sin adopterade fadderö ren och fin. Idag har vi långt över hundra fadderfamiljer som städar på runt hundra öar.

Från början städade vi främst utanför Fjällbacka men nu har projektet spridit sig till Grebbestad, Hamburgsund och Hovenäset.

Resultatet av VVS ansträngningar är häpnadsväckande. Vi har under de tio år vi hållt på samlat ihop i storleksordningen 10 000 stora säckar skräp och idag är det ganska rent därute. Kan vi hålla igång projektet så klarar vi, tillsammans med de offentliga städinsatser som numera görs, idag av att löpande hålla situationen i schack.

Det är rent i världens vackraste skärgård!!

Information:

Tid: lör 7 & sön 8 aug 11-00-17.00
Plats: Ingrid Bergmans Torg 1, invid Turistinformationen

Facebook Världens vackraste skärgård