Svante Lysén

Svante Lysén har alltid trivts ute i naturen och är övertygad att han är född 5000 år för sent. I unga år var han aktiv i Fältbiologerna, utbildade sig till fotograf, men har sedan mitten av åttiotalet arbetat som konservator på Göteborgs Naturhistoriska museum.
Under sjuttiotalet tillbringade han vårar, somrar och vintrar i de nordligaste fjällen. Efter en långpaddling ensam på Mackenziefloden i Kanada fick han arbete i en isolerad gruvby på Grönland. Åttio- och nittiotalen blev det ytterligare långturer i Kanada och på Grönland, men också andra platser runt om i nordliga världen som Sibirien, Alaska och Island.
1992-93 förverkligades en tjugo år gammal dröm att bygga ett hus och bosätta sig i vildmarken och leva i naturens rytm under fjorton månader. Den gången i Kanada och tillsammans med tre kamrater. 1996-97 blev det ytterligare ett vildmarksår på norra Spetsbergen, och 2001-02 ett tredje på Grönlands ostkust.

Efter åtskilliga resor längs jordens kuster insåg han slutligen att hemmavattnen i Bohuslän saknade motsvarighet någon annanstans och var världsunik med sitt myller av kala, välslipade öar.

2018 visades BOHUSKUST – ett vresigt paradis under Västerhavsveckan. I år erbjuds den