Sommarboken

Sommarboken är ett läsfrämjande biblioteksprojekt som vill uppmuntra lustfylld sommarlovsläsning för barn i åldrarna 8 – 12 år. Alla bibliotek som vill kan ansluta sig till Sommarboken och i år är det rekordmånga bibliotek som är med, från Lycksele i norr till Höör i söder. Projektet Sommarboken drivs av Kultur i Väst sedan 2012, med stöd från Kulturrådet.

Kärnan i Sommarbokskampanjen är att barnens läsning ska vara kravlös och utan motprestation från bibliotekets sida. Allt är tillåtet att läsa – hur mycket eller hur lite man vill. Barnen träffas sedan på Sommarboksträffar på biblioteket under sommaren och pratar om vad de läst.

 

Temat för Sommarboken 2019 är Under ytan, ett tema som öppnar upp för många spännande lästips om allt från havsodjur och pirater till u-båtar eller fiskar.

Årets Sommarboksambassadör
är fridykerskan Annelie Pompe, som tagit världsrekord i fridykning och som blev känd för svenska folket genom sin medverkan i SVT:s Mästarnas mästare under våren.

Annelie Pompe kommer genom hälsningar i vloggform att uppmuntra barnen till läsning genom att berätta om sina egna äventyr under ytan.

Årets undervattenstema gör vårt samarbete med Västerhavsveckan så intressant och vi hoppas att många barn får njuta av extra många äventyr under vattnet – både i bokens värld och under Västerhavsveckan!

 

Information:

Sommarboken kommer att pågå mellan 10 juni och 25 augusti på bibliotek runt om i Sverige. Lokala avvikelser förekommer.

Läs mer: sommarboken.se eller kulturivast.se