nordenslideNordens Ark

Välkommen till Bohusläns största djurpark – Nordens Ark. Här arbetar vi för att rädda och bevara utrotningshotade djur.  I parken möter du ett 80-tal hotade arter och raser som amurtiger, mindre panda, japansk trana, varg, gutefår, järv, utter, snöleopard och många fler. Att rädda och bevara hotade djur handlar bland annat om att bedriva avel och uppfödning, men även om forskning och utbildning. Vi har fortfarande mycket att lära om de ganska sällsynta djuren.

Djuren på Nordens Ark ingår i olika former av bevarandeprojekt som gäller allt ifrån avel och uppfödning till utplantering i det vilda. För Nordens Ark är bevarandeprojekten ryggraden i vårt arbete. Vi arbetar aktivt med att sätta ut djur i naturen, men också för att förbättra de miljöerna där de lever. Nordens Ark deltar i projekt både i Sverige och utomlands, till exempel i Ryssland med amurtiger, Costa Rica med lemurlövgroda och Mongoliet med snöleopard. Årligen sätter vi ut 100-tals grönfläckiga paddor på Öland, ett 50-tal fjällgäss i Lappland och vitryggiga hackspettar i Dalarna och Värmland. 

Nordens Ark ligger på Åby säteri, en plats med anor från långt tillbaka. Stenåldersgravar och hällristningar vittnar om att människor bott här i tusentals år. De senaste 25 åren har fokus legat på hotade djur och Bohusläns största djurpark har mycket att erbjuda både när det gäller djur och natur.

En 3 km lång promenad tar dig till tigrar, vargar, tranor, ormar och lantraser. Med Åbyfjorden precis vid husknuten är det nära till salta bad, eller varför inte vandra längs lederna i den trolska naturen och för den klätterintresserade finns en fin vägg att utmana.

Ekoparken är Nordens Arks största bevarandeprojekt som handlar om att återskapa det skogs- och kulturlandskap som fanns på Åby säteri runt 1700- och 1800-talet. Här stöter man på betande får och kor som håller landskapet öppet.

Våra aktiviteter under Västerhavsveckan:

Digitala aktiviteter:

Sillcykler

Ålgräs

Strandfynd

Information:

Nordens Ark
Åby Säteri
456 93 Hunnebostrand

www.nordensark.se

N_Ark_logo_ny