fjarasslide

Foto: Göran Assner

naturum Fjärås Bräcka

En port ut i naturen
Det är nu drygt 10 år sedan naturum Fjärås Bräcka invigdes. I naturum får du tips om vad som händer i naturen just nu och utanför husknuten startar naturstigar som visar vägen. Byggnadens arkitektur och placering har valts med stor omsorg. Ett exempel är murarna av fjäråsgnejs. Dessa stenar bröts förr på Lygnerns norra sida. I naturum hittar du en modell över området, olika utställningar som visar istidens framfart, livet på bräckan och båtlivet på Lygnern samt den nya utställningen med tema vatten och ekosystemtjänsten. Där visas exempelvis hur Kungsbackabornas dricksvatten renas naturligt i bräckans olika lager och sen från Lygnern till slut kommer som kranvatten och för dom mindre människorna finns en interaktiv del som visar om man gör rätt eller fel. 
Njut av naturen
Istidens skapelse Fjärås Bräcka är en av landets förnämsta lämningar från istiden. När isen drog sig undan för 14 500 år sedan bildades en israndsbildning av grus och morän som dämmer upp sjön Lygnern till 15 meter över havsnivån. Åskrönet blev en viktig färdväg för de första människorna som kom till trakten för 10 000 år sedan. Från Bräckans krön har man en fantastisk utsikt där man ser både hav och insjö!
Klättra upp på Fjärås Bräcka och njut av utsikten över hav, skogar och åkrar. Följ naturstigen och lär om bräckan och dess historia och besök ljungheden på Bräckans västra del. I väster, vid nedre delen av Bräckan ligger det stora gravfältet Li med över 100 resta stenar som är särskilt vackert när ljungen blommar på sensommaren.

Kafé bräckans vy och vatten 
En fika eller matpaus är alltid välkommet. I naturum hittar du även Kafé Bräckans vy och vatten med ekologiskt och närodlat utbud, hembakt surdegsbröd, eget utvalt ekologiskt kaffe och alltid en hemlagad vegetarisk soppa.

Våra aktiviteter under Västerhavsveckan:

 

 

Information:

Öppettider för naturum Fjärås Bräcka och Kafé:
1/6 – 28/8 Dagligen 10 – 17
tom 31/5 fre-sön 11-16

naturum Fjärås Bräcka
Stenaliden 69
43974 Fjärås

Tel: 0300 543070

Epost: info@naturumfjarasbracka.se

www.naturumfjarasbracka.se

Facebook

Fjärås Bräcka är även ett naturreservat som Länsstyrelsen ansvarar för. Läs mer här