kungalvKungälvs kommun

Kungälv och Marstrand

Kungälvs kommun har lyckan att ha två städer, Kungälv och Marstrand, båda med en 1000-årig historia. Trots att städerna har var sin fästning och ligger så nära varandra är de helt olika. Medan Kungälv har varit gränsstad och utsatt för otaliga krig och belägringar har Marstrand varit platsen för sillfisk, segling och badortsliv.

Kungälvs stad grundlades på Fästningsholmen och flyttade sedan över till fastlandet. Kungälv är idag en blomstrande stad där dofter av blomster och nygräddat från kexfabriken leder dig genom kullerstensgatorna.

Marstrand har beskrivits som en av världens vackraste städer där Carlstens fästning tronar på mitten och omges av den gamla trästaden. Under sommaren myllrar kajen av liv. Överallt finns små butiker och stånd som lockar med allt mellan himmel och jord, från seglarjacka till konst. Om du har en stund över från bad- och båtliv finns det en hel del att se runt om på Marstrandsön.

Bohus fästning och Carlstens fästning

Bohus fästning har funnits i drygt 700 år. Halva tiden i norsk ägo och halva tiden i svensk. Knappast någon annan plats kan göra anspråk på så mycket nordisk historia som Bohus fästning och Fästningsholmen. Svenskar, norrmän och danskar har utsatt Bohus för 14 belägringar sedan grundandet 1308 – ett nordiskt rekord – men fästningen har aldrig erövrats med våld. Orsaken till varför Bohus blev ointaglig är enligt legenden att man lät en hund dra fram första stenen till bygget.

Carlstens fästning är Marstrands största sevärdhet. Fästningen började byggas under andra hälften av 1600-talet för att försvara Marstrand mot angripare. Under åren byggdes fästningen ut flera gånger och först 1860 rapporterades den färdigbyggd. För att få tillräckligt med arbetskraft användes dömda brottslingar. Bland de beryktade fångar som suttit fängslade här finns Lasse-Maja och Carlstens enda kvinnliga fånge Metta Fock.

Våra aktiviteter under Västerhavsveckan:

Rescue the Sea – R/S Astrid Finne

Poängpromenad om havsmiljön på Marstrand

Övriga aktiviteter i Kungälvs kommun

Information:

www.kungalv.se