gullholmenheader
Gullholmen

Gullholmen är ett av Bohusläns äldsta fiskelägen med historia från 1500-talet. Idag överväger turistverksamhet och fritidsboende. Husen på Gullholmenön ligger tätt och oregelbundet och inbjuder till upptäcktsfärd.

På Gullholmen finns Skepparhusets museum som visar hur en välbärgad kutterskeppares familj bodde under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. På västra sidan av bron ligger Konstmuseet med en diger samling verk av bl a västkustmålare.

Stenstugan visas på tisdagar och torsdagar under sommaren eller efter önskemål. Stenstugor byggdes när folk var så fattiga att de inte hade råd att bo kvar i sina hus. Den enda som finns kvar på Gullholmen var bebodd mellan 1832 och 1925.

Gullholmens samhälle utgörs av Gullholmenön samt Lilla Härmanö. Söder därom ligger Stora Härmanö, som med kringliggande öar är Bohusläns största naturreservat, ägnat att bevara det typiskt bohuslänska odlingslandskapet med stor artrikedom och levande havsstränder, både grunda och djupa. Reservatet inbjuder till friluftsliv och naturupplevelser.

Information:

Föreningen Gullholmen www.gullholmen.se

Du når Gullholmen/Härmanö med personfärja 381 från Tuvesvik på Orust. www.vasttrafik.se