geoparken-bohusgranit

Geoparken Bohusgranit

En kilometer innanför Hunnebostrand i den vackra Stålerödsdalen finner du Västsveriges första och för närvarande enda geopark – Geoparken Bohusgranit. I en slinga genom parken upp till ett bronsåldersröse med hänförande utsikt över Västerhavet ut mot Väderöarna lär du dig om geologi, arkeologi, ekologi och kultur.

I parken som är ca 5 ha stor är det ett utvecklat djurliv. Inte minst det stora antalet fågelholkar bidrar till en levande natur där Du på de olika bänkarna kan uppleva både stillheten och naturens egna ljud. På stenåldersboplatserna kan Du se var havsytan gick på den tiden och lära om hur människorna bodde. Hällristningarna berättar om bronsåldern på samma sätt som stenröset på den högsta punkten i parken, där du kan sitta och njuta av den vackra utsikten.

Du lär om graniten, som är den förhärskande bergarten i Norra Bohuslän och vad den betyder för både människor, djur och övrig natur. Dödvedshögarna ger skydd för djuren och är yngelplatser för bl.a. insekter, som blir fåglarnas föda.

Våra aktiviteter under Västerhavsveckan:

Guidad visning av Geoparken

Mötesplatsen på Mellankajen


Information:

Geoparken Bohusgranit
Ståleröd
Ljungliden 1
456 93 Hunnebostrand

www.geoparkenbohusgranit.com