Destination Skaftö

Den idylliska ön Skaftö ligger i Lysekils kommun och erbjuder ett varierande kustlandskap och flera gemytliga fiskesamhällen. Skaftö är en gammal kulturbygd som ligger långt ut i havsbandet i Bohuslän. Naturen utgör en stor del av Skaftös karaktär.

Destination Skaftö är en näringslivsorganisation med besöksnäringen på Skaftö i fokus. Det är en samverkansplattform för kommunikation och destinationsövergripande marknadsföring och arbete med utvecklings- och samordningsfrågor. Destination Skaftö har till ändamål att initiera, driva och koordinera utvecklingsinsatser och projekt på Skaftö och att verka för lokal utveckling på bred front genom samarbete, informationsutbyte och koordinering av evenemang, aktiviteter och projekt.
Skaftö erbjuder alltifrån avkopplande spaupplevelser till utmanande havsäventyr, både i sommarens högsäsong men också när den övergår i vår kvalitetssäsong. För dig som gillar att vistas i naturen finns förutom havsupplevelser i olika former också ett brett system av vandringsleder och cykelvägar.

De stora sillperioderna har spelat en stor roll för utvecklingen av Skaftö. Grundsund blev ett utpräglat fiskesamhälle, medan Fiskebäckskil och Östersidan riktade in sig på sjöfart och utvecklades till stora redarsamhällen. Även Rågårdsvik och Stockevik har haft fisket som huvudnäring tack vare sillperioderna under 1700-talet. Under senare delen av 1800-talet växte kurorterna fram och havsbad blev ett populärt nöje, främst hos societeten. Bohusläns salta vatten ansågs ha en läkande effekt och Skaftö fick en ny näring i badverksamheten.

 

Aktiviteter på Skaftö och i Lysekil under Västerhavsveckan:
Idag finns här 350 gästbäddar fördelade på sju boenden öppna året om. Våra tre gästhamnar i Fiskebäckskil, Grundsund och Rågårdsvik är mycket populära och därutöver finns möjlighet att hyra rum, stugor och kaptenshus.

På Skaftö finns åtta restauranger och därutöver ett antal öppna caféer där du kan köpa pinfärska skaldjur och hembakt.

Skaftö erbjuder shopping, allt från skeppsbutiker, present och antikt och kläder från anrika Didriksons till två matbutiker och två fiskbutiker.

På Skaftö kan du också spela och uppleva tävlingar i golf, tennis och padel i världsklass.

www.skafto.nu har vi listat våra boende, gästhamnar, restauranger, affärer, aktivitetsföretag och sevärdheter. Här hittar du också Skaftös Evenemangskalender, våra badplatser och våra vandrings och cykelleder.

Destination Skaftö är ett tidigare Leader och EU-projekt medfinansierat av Landsbygdsfonden som nu lever vidare som näringslivsorganisationen Destination Skaftö.
Information: