Äventyraren Annelie Pompe Foto: Privat Vraket efter S/S Fernvald i Sognefjorden, Norge Foto: Tobias Dahlin/azote Matinspiratör Pelle Danielsson Foto: Peter Dennis Karlsson

Äventyraren Annelie Pompe Vraket efter S/S Fernvald i Sognefjorden, Norge Matinspiratör Pelle Danielsson

Västerhavsveckan på Bohuslän museum den 9 augusti. Aktiviteter hela dagen för stora och små.

I Västerhavsveckans havsverkstad upptäcker du och barnen vattnet och djuren i vårt Västerhav! Lär känna djuren i klappakvariet, experimentera och lär mer om vattenkraft, flytkraft, Arkimedes princip, musslors reningsförmåga och mycket mer. En kunnig marinbiolog finns på plats och hjälper dig.

Tipsrunda vid hjälpdisken i entrén. Här startar tipsrundan på svenska och engelska med fina priser.

Lär dig fiska och var med på fisketävling i Bäveån med 8-fjordar, Sportfiskarna och Uddevalla Sportfiskeförening USFF.

Kom ombord på Sjöräddningssällskapets båt vid Södra kajen.

Spela havsmemory i museiparken kl. 11-12 med museipedagog Jan Uddén.

Tävla om att sänka fiendens skepp i spelet på andra våningen i museet.

Prova att göra rep med Repslagarmuseet i Älvängen. Repslagarna berättar om sjömansarbeten och repslagning.

Lars-Ingvar Henriksson visar hur du snidar båtar på gammaldags vis genom att skära ut hela båten ur ett och samma trästycke.

Västkustens Träbåtsförening visar modellbåtar.

Kocken och matinspiratören Pelle Danielsson är på plats med sin fisk- och skaldjurssoppa. Han bjuder på smakprov och berättar om råvarorna och framtidens mat.

Träffa Uddevalla Naturskyddsförening och Svenska Livräddningssällskapet.

 

Visningar:

11.00-11.45 och 14.00-14.45
Med kärlek till färgen – möt Göteborgskoloristerna Visning av utställningen med konstpedagog Birgitta Åhlund.
Passa på att se sommarens stora utställning i Konsthallen. Göteborgskolorismen har främst kopplats samman med ett expressivt och lyriskt måleri från Västkusten. Motiven var ofta sommarlandskap från kusten – saltstänkta klippor, rodnande solnedgångar och svalkande bad, skildrade i ömsom milda, ljusa pasteller eller med en glödande kolorit. Gemensamt för Göteborgskoloristerna var att de gick på Valands målarskola för Tor Bjurström åren 1920-29. Utställningen visar ett 100-tal målningar från 25 konstnärer.

13.00–13.45 och 15.00–15.45
Sänkta skepp Visning med arkeolog Thomas Bergstrand
För 300 år sedan var Bohuslän i händelsernas centrum. Ett långt och blodigt krig går mot sitt slut när svenska krigsmakten sänker sina egna skepp vid Strömstad och Marstrand. Varför? Vad var det egentligen som hände? Träffa en av marinarkeologerna som letar efter vraken från det Stora nordiska kriget. Se bilder, filmer och föremål från undersökningarna.

Föredrag i hörsalen:

11:00 Konstgjorda rev utanför Uddevalla med Lars Ove Axelsson.

12:00 Bohuslän berättar – skrönor och sanningar. Lasse Lundberg, amatörhistoriker, seglare, före detta skeppare, krögare och författare, berättar historier och skrönor från förr i tiden.

13:00 Miljöfarliga vrak i Bohuslän. Längs Sveriges kuster ligger hundratals vrak som riskerar att läcka miljöfarliga ämnen som kan skada växter, djur och människor. Frida Åberg och Fredrik Lindgren från Havs- och vattenmyndigheten berättar om vraken och arbetet med saneringen.

14:00 Djupa dyk och starka tankar. Följ med på ett inspirerande äventyr under ytan! Äventyraren Annelie Pompe berättar om sina äventyr, fridykning, mental träning och hur vi kan vara med och rädda våra hav.

15:00 Snäppor, Spovar, änder och gäss. Bildföredrag för hela familjen med Jan Uddén. Om fågellivet i några av norra Bohusläns bästa fågelvikar. Lär dig namn och utseende på ett flertal olika arter av vadare, gäss och änder.

 

 

 

 

 

 

 

Information:

Tid: Onsdag 9/8 kl.11-16
Plats: Bohuslän Museum,
Museigatan 1, Uddevalla
Kostnad: Fri entré om inget annat anges.