stormsvala

Stormsvalan – mytologi och folktro samt förekomst på Västkusten

Kom och lyssna till Kåre Ström när han berättar om projekt Stormsvalan. Vid två tillfällen visar han bilder och berättar hur det går till när stormsvalor ringmärks.

I 30 år har stormsvaleprojektet pågått på Västkusten.  Det första fyndet av stormsvala gjordes vid Hermanö huvud natten till den 29 augusti 1988.

Under tidsperioden 1988-2017  har sammanlagt har 90 stormsvalor fångats och ringmärkts på Västkusten, 81 ex i Bohuslän och 9 ex i Halland.

 

75% av stormsvalorna i Bohuslän har ringmärkts på Måseskär (56 ex). Med återfynd av stormsvalor märkta i andra länder närmar vi oss totalt 100 fångade stormsvalor på Västkusten.

Stormsvalan lever till största delen över havet. Den kan bli upp till 30 år gammal.

 

Information:

Tid:
Plats: Måseskär. I år har vi begränsade möjligheter till båtturer till  Måseskär eftersom en av bryggorna blåst bort i vinter. Vi kommer att anordna turer från Käringön vissa dagar. Observera att turerna är väderberoende. Vid för kraftig blåst ställs aktiviteterna på Måseskär in och vi byter dag för turen.

Kostnad: 200 kr/person tur och retur. Obligatorisk förbokning, begränsat antal platser (max 12 personer/tur). Minimiantal för att båtarna skall gå är 8 personer per tur. Vid stort intresse finns möjlighet att sätta in ytterligare en tur.