Rescue the Sea – R/S Astrid Finne

Får plasten plats i havet? För varje år blir det mer plast i havet. Bara på Bohuskusten sköljs det upp en kubikmeter skräp i timmen, året runt. Men det finns också skräp i havet som vi inte ser eftersom bitarna är så små.

Vem ska rädda vem? Under Västerhavsveckan fungerar räddningsskutan R/S Astrid Finne som kampanjbåt för att uppmärksamma och sprida kunskap om ett av vår tids största miljöhot – den marina nedskräpningen. Kampanjen har fått namnet ”Rescue the Sea” vilket i praktiken innebär att Astrid Finne nu istället får agera för att rädda havet istället för nödställda personer. Vilken insats kan du tänka dig att göra för att rädda våra hav och sjöar?

Rescue the Sea! Astrid Finne anlöper fem hamnar under Västerhavsveckan, plats och tider finner du här intill. När du besöker kampanjplatserna möts du av en utställning om plast i havet och kan ta del av en lärorik tipspromenad om marint skräp. På plats finns även kunnig personal som kan berätta mer om den marina nedskräpningen, hur dagens städning fungerar och vilka åtgärder som görs för att förbättra situationen. Hör besättningen på Astrid Finne berätta om sin förestående jorden-runt-expedition i syfte att uppmärksamma vilka konsekvenser som plastskräp får för våra världshav.

Det kommer även att finnas möjlighet att få följa med Astrid Finne ut under några timmar på en seglats med strandstädning. Mer information finner du här

Vi visar också filmen Strömmar av plast, Västerhavets dilemma. Läs mer om filmen här

Vi berättar också gärna om vår strandstädarkarta där du också kan bli en Kusträddare! Läs mer här

 

Extraaktivitet:

Marstrand 11/8 Poängpromenad om havsmiljön

Information:

Anmäl dig till Prova-på-segling och strandstädning med R/S Astrid Finne här

www.rescuethesea.se

Möt oss i följande hamnar:

Tid: lördag 5/8 kl.10.00-16.00
Plats: vid naturum Kosterhavet, Ekenäs, Sydkoster

Tid: måndag 7/8 kl.12.00-16.00
Plats: båten ligger vid Norra Hamnen, utställningen är vid Mellankajen, Hunnebostrand

Tid: onsdag 9/8 kl.12.00-16.00
Plats: hamnen Mollösund

Tid: fredag 11/8 kl.12.00-16.00
Plats: Kajen, Marstrandsön

Tid: lördag 12/8 kl.12.00-16.00
Plats: Hamnen Skärhamn

RenKustlinje_SV_NY

Utskrift