Sjöorm, som Olaus Magnus föreställde den år 1555

Populärvetenskaplig föreläsning – Havets Folklore

Den mänskliga fantasin har skapat en rik folklore om havets invånare i djur- och människogestalt. Föreläsningen handlar om havsfolket utanför Bohusläns kust, om den stora sjöormen som spärrade infarten till Gullmarn, om sillaglim och människoätande makrillar och annat som har förts vidare i muntlig tradition genom århundraden.

Bengt af Klintberg är folklivsforskare och författare. Bland den svenska allmänheten är af Klintberg kanske mest känd som författare till böcker om vandringssägner (klintbergare) och som programledare i det numera nedlagda radioprogrammet Folkminnen.

Föreläsningen är ett samarbete inom Gröna mötesplatser. Där ingår Strömstads kommun (genom Energi- och klimatrådgivningen, Miljö- och hälsoskyddsavdelningen, Folkhälsorådet och Stadsbiblioteket), EkoPark Strömstad, naturum Kosterhavet, Göteborgs universitet (genom Lovéncentret Tjärnö) och Studieförbundet Vuxenskolan.

Under semesterperioden arrangerar vi populärvetenskapliga föreläsningar om havet. De vänder sig till en bred allmänhet och tar upp intressanta och aktuella ämnen. Det finns plats för ca 100 åhörare, och det kan bli fullsatt. Det går inte att boka plats, så man bör komma i god tid. Vi öppnar hörsalen ca kl 17.45.

 


Information:

Plats: Hörsalen, Lovéncentret Tjärnö. Vägbeskrivning till Tjärnö
Tid: Torsdag 10/8 kl 18.00- cirka 18.45
Kostnad: Fri entré

För frågor kontakta:
Martin Larsvik, Tjärnö, 031-786 96 21