Peniche Ocean Watch – blå cirkulär ekonomi

Träffa Robin Teigland och Jon Erik Borgen och några av deras team ombord på deras fiskebåt och hör de berätta om initiativet Peniche Ocean Watch – ett intiativ för en blå cirkulär ekonomi. De arbetar med kommun och lokala aktörer i Peniche, Portugal,  för att skapa nya jobb och möjligheter baserade på digitala teknologier och havsplast. Se mer om deras vision i filmen här.

Ett av deras första projekt är ett drönare och AI-projekt, kallat Peladrone, där de arbetar med lokala fiskare i Peniche och använder dessa tekniker för att fiska mer hållbart och rengöra havet för plast.  (Du kan läsa mer om detta uppdrag i den här videon här: https://vimeo.com/573940375)

De har också startat projektet Circular Ocean där de samarbetar med lokala hamnar att samla in begagnade fiskenät för återvinning. Ett annat projekt är Sculptur Ocean där de håller på att utveckla en mikrofabrik tillsammans med det svenska företagen Sculptur och NarWave där de skall mala ner dessa fiskenät och skapa pellets som skall användas i en storskalig 3d skrivare att producera varor till lokala marknader.

Planen framöver är att skapa ett samarbete mellan Peniche och Lysekil/Sotenäs. Sverige (och Norge) har mycket kunskap och teknologi som kan leda till flera möjligheter i Portugal.

Information:

Tid: lördag 7 augusti kl.13-16
Plats: Östra kajen, Grundsund

Mer information om projektet här