Forskarguidning Paddan 

Forskarpaddan – Havet och staden genom historien
Göteborg fyller 400 år! Visst du att hamnen faktiskt byggdes innan staden? Under denna resa genom kanaler, vallgravar och Göta älv berättas Göteborgs historia från ett marint perspektiv med många internationella utblickar.

Givetvis handlar det om ostindiska kompaniet, men också om handel med järn, trä, sill och socker. De svenska 1600-tals kolonisatörerna och 1800-talets emigranter har sin givna del under rundturen samt de stora industrierna och varven på båda sidor av älven.

Guide: Per Hallén, lektor i ekonomisk historia vid Göteborgs universitet, forskar kom havets betydelse för människans försörjning och hur människan historiskt har nyttjat havet genomsjöfart, handel och fiske.

OBS! ÄVEN torsdag

Forskarpaddan – Hamnen, havsmiljön och de artrika ålgräsängarna OBS! ERSÄTTS AV GUIDNINGEN HAVET OCH STADEN GENOM HISTORIEN
Följ med på en marinbiologisk guidning på Paddan. I och omkring Göteborgs hamn trängs bebyggelse, fritidsbåtar, industrier och sjöfart. Lär dig mer om hur allt detta påverkar livet under ytan och speciellt de viktiga ålgräsängarna som hör till de mest artrika och produktiva ekosystemen på västkusten.

Forskarna Louise Eriander och Sandra Andersson följer med på resan och berättar om sitt arbete med att skydda och restaurera dessa viktiga livsmiljöer i havet.

Guider
Louise Eriander är forskare och marinbiolog och arbetar på Göteborgs universitet och Havsmiljöinstitutet med skydd, förvaltning och restaurering av ålgräsängar på västkusten.

Sandra Andersson är projektledare och marinbiolog på Marine Monitoring i Lysekil där hon arbetar med restaurering av ålgräsängar, inventeringar, fältprovtagning och artbestämning.

Information:

Havet och staden genom historien
Tid:
Ons 11 aug kl. 15.30–16.30 & 16.45–17.45

Hamnen, havsmiljön och de artrika ålgräsängarna OBS! På grund av sjukdom ersätts guidningen av ålgräsängar med Havet och staden genom historien.
Tid: Tors 12 augusti kl.15.30–16.30 & 16.45–17.45

Plats: Kungsportsplatsen, Göteborg
Bokning: Guidningen är gratis. Ingen förbokning.  Biljetter hämtas från kl 14.30 båda dagarna hos våra funktionärer som står bredvid Paddans biljettkur på Kungsportsplatsen. 80 platser per tur.

Arrangör: Havsmiljöinstitutet och Centrum för hav och samhälle vid Göteborgs universitet