Ocean by Sight & Sound – En del av Västerhavsveckan

Under Västerhavsveckan genomför Nordiska Akvarellmuseet projektet Ocean by Sight & Sound, med två konstnärer som utgår från havet och vattenlivet i sina verk. Ljudkonstnären Maria Hilmersson-Landgren skapar ett möte mellan musik och hav i ett akvarium och Gunilla Hansson genomför en workshop där deltagarna får arbeta med havet ur olika perspektiv.

Vad sägs om havet? / Gunilla Hansson 

Med utgångspunkt i textverket Sjungande invånare på museets brygga, som berör hur havet stiger i Stilla Havet och kan göra en liten folkgrupp på en ö hemlösa, kommer vi i workshopen att förhålla oss till vatten och havet ur olika perspektiv. Havet som förutsättning. Havet som upplevelse. Havet som både förbindelse och gräns. Du kan också hitta ditt helt egna förhållningsätt till det vatten som omger oss. Med färg, papper och återbruk av akvarell kan var och en som önskar uttrycka sig om havet.

Om konstnären:

Gunilla Hanssons personliga uttryck känns igen i de mest skiftande medier. Hon rör sig vant genom fotografi, teckning, installation och måleri. Hansson navigerar sitt konstnärskap efter en tydlig kompass. Sedan sent 1990-tal har hon konsekvent undersökt platsens betydelse. Poetiskt och konceptuellt lyfter hon fram, beskriver och kartlägger människans möte med sin omgivning. Sjungande invånare (2001) är ett verk av Gunilla Hansson som håller i workshopen. Hon har sedan avslutande studier på Konsthögskolan Valand 1993 varit verksam som konstnär med utställningar, offentliga uppdrag och pedagogisk verksamhet.

 

Endless Wave, Concert / Maria Hilmersson–Landgren
Endless Wave är ett möte mellan musikern och havet. Ett försök att tämja det otämjbara och obegripligt stora. Ett försök att isolera en melodi. Concert är en performativ del av verket som utspelar sig i ett akvarium. Akvariets insida bildar en vattenfylld scen där metallskulpturer flyttas runt av dirigentens händer. Det bildas ljud som fångas upp av akvariets väggar och spelas upp för publiken. Pjäsen handlar om det som händer under ytan när ingen ser. När en bit bråte sakta lotsas över havsbotten och ljuden som då uppstår, tonas ut och blir en del av havets sorl.

Om konstnären:

Maria Hilmersson–Landgren är en interdisciplinär ljudkonstnär som arbetar med performance, video och installation. I sina arbeten belyser hon gränsen mellan vad som är verkligt och inte. Vilka förutsättningar som är kompatibla med varandra, förhållandet mellan vad vi ser, hör och hur vi orienterar oss i det som existerar.

”I platser och objekt som jag möter kan det finnas melodier. Jag lyssnar och letar efter resonans. Ljud omger oss hela tiden och vi kan aldrig sluta höra dem, endast välja att inte lyssna. Likväl som vi kan lyssna noga, fokuserat. Mina verk finns i glappen som uppstår när vi försöker peka på ljuden och urskilja dem ur det oändliga sorlet. När vi försöker översatta dem till språk som vi förstår.”

Information:

Tid: Ons 8 aug kl.12.00-16.00
Plats: Akvarellmuseet, Södra hamnen 6, Skärhamn
Fri entrè