Digitala guidningar från Nordens Ark

Under Västerhavsveckan bjuder Nordens Ark på digitala guidningar varje dag. Klicka på titeln så kommer du till föreläsningen. Länken aktiveras samma dag som föreläsningen är.

7 augustiSillcyklerna- hur sillen har påverkat Bohusläns samhällen

8 augustiÅlgräs– hur det är en viktig del och påverkar så många fler ekosystem och även dess ekosystemtjänster som gynnar samhället. Att de är ett gräs som har evolverat från ett liv på land till ett liv i havet.

9 augustiTång- Kan man äta det? Olika typer av tång och var de växer, att de inte är sjögräs utan är alger alg.

10 augusti Havsöring– Att de kläcks i sötvatten för att sedan gå ut i saltvatten återvända till sötvatten för att lägga ägg. Även att det är en art där man tydligt kan se att bevarande och naturvårdsåtgärder ger resultat! Här kan vi använda material sedan tidigare inventering i vår bäck.

11-12 augusti, livesändning från Havsverkstan 12.00-17.00. Havsverkstan står vid Stranderäng och hr aktiviteter för våra besökare, Jakob kommer även delta båda dagarna som vår representant.

13 augustiFisktina av en petflaska– Tänker att jag i klippet kan plocka upp en tina jag har lagt ut och prata om fiskarna som jag har fångat i slutet av videon kan det vara en bild på hur man bygger en egen. Jätte enkelt och kul sätt att lära sig mer om hur olika fiskar trivs i olika området (biotoper).

14 augusti –Strandfynd– Olika fynd som man kan hitta på stranden så som artbestämning av olika snäck- och musselskal, broskbitar från bläckfiskar, hajägg osv

15 augustiInvasiva arter– Vad gör en art invasiv, vilka arter är det som vi har i havet som är invasiva? Nämna att det finns på västerhavs veckans hemsida info om var man kan vända sig om man kan vända sig om man har hittat en invasiv art, har hört att det här är ett ämne som verkligen kan utvecklas med hjälp av citizen science.